» » » Over onze collecties

Over onze collecties

Geplaatst in: Geen categorie | 0

Stichting Onterfd Goed adviseert beheerders van erfgoedcollecties bij het verbeteren daarvan. Eerste stap is het maken van een collectieplan en aan de hand daarvan een ‘ontzamelplan’. Met dat ontzamelplan in de hand wordt zo’n collectie gescreend. Aan het eind van een dergelijk traject is er een aantal objecten geselecteerd dat in aanmerking komt om te worden ‘herbestemd’. Deze objecten gaan naar Onterfd Goed, die er nieuwe eigenaren voor zoekt onder musea, verzamelaars en liefhebbers. De objecten uit onze collecties zijn authentiek. Er zijn geen garanties, maar we kunnen doorgaans precies de herkomst aangeven. De te herbestemmen objecten hebben in veel gevallen tientallen jaren in depots of kelders gelegen en de verwachting is dat ze nooit meer worden actief worden ingezet. Er zijn niet veel opties voor dergelijke objecten en kunstwerken; opnieuw in gebruik nemen óf vernietigen zijn de enige mogelijkheden. In Nederland liggen vele miljoenen objecten in depots van musea en de overheid; niet meer dan 5% daarvan is zichtbaar voor het publiek. Een flink percentage van alle objecten komt in aanmerking om te worden herplaatst naar andere publieke beheerders en een nog groter percentage zou eigenlijk moeten worden herbestemd buiten het museale veld. Het gaat dan om objecten waarvan de conditie niet aan museale maatstaven voldoet, waarvan we er nog heel veel dezelfde hebben of die eenvoudigweg geen onderdeel uitmaken van het verhaal van Nederland.